Viitorul Moldovei este în Europa Științei!

21.05.2023

Societatea Chimiștilor din Republica Moldova, în frunte cu academicianul Gheorghe Duca, consideră că „viitorul Moldovei este în Europa științei” și în acest sens a transmis șefului statului o adresare:

Stimați cercetători din Republica Moldova,
Avem onoarea de a vă adresa această declarație, în numele Societății chimiștilor din Republica Moldova, de a susține inițiativa Președintei Țării, Maia Sandu, de lua parte la Adunarea Națională de Aderare la Uniunea Europeană „Moldova Europeană”.

Această adunare este un eveniment crucial în drumul nostru spre integrarea deplină în familia europeană și în atingerea unui nivel înalt de excelență în domeniul științei și cercetării.

Uniunea Europeană a reprezentat întotdeauna un cadru favorabil dezvoltării și progresului științei, oferind oportunități semnificative pentru cercetătorii și instituțiile academice din statele membre. Participarea noastră activă în cadrul Uniunii Europene ne va permite să colaborăm mai eficient cu comunitățile științifice europene și să beneficiem de resurse, expertiză și infrastructură de înaltă calitate.

Adunarea Națională de Aderare la Uniunea Europeană este un moment crucial pentru a discuta și a promova valorile științei în societatea noastră. Este o oportunitate de a prezenta proiecte și realizări remarcabile în domeniul chimiei și altor domenii științifice și de a evidenția contribuția pe care o putem aduce în cadrul Uniunii Europene. Aderarea noastră va facilita schimbul de cunoștințe, colaborarea și dezvoltarea unor parteneriate solide în cadrul comunității științifice europene.

În același timp, suntem conștienți de provocările pe care aderarea le poate implica. Este important să ne pregătim și să fim determinați să facem față acestor provocări în mod responsabil și eficient. Va fi nevoie de eforturi susținute pentru a alinia politica noastră de cercetare și dezvoltare la standardele europene și pentru a consolida colaborarea cu instituțiile și organizațiile europene relevante.

Viitorul Moldovei este în Europa științei!

Invităm cu căldură toți cetățenii interesați, în special cei implicați în domeniul cercetării științifice, să se alăture acestei adunări și să își exprime opiniile și sugestiile. Avem nevoie de contribuția dumneavoastră pentru a crea o viziune comună și pentru a stabili direcțiile prioritare pentru dezvoltarea științei în contextul aderării noastre la Uniunea Europeană.

Ne angajăm să lucrăm pentru o integrare armonioasă în structurile europene și pentru a asigura că potențialul nostru științific este pe deplin valorificat în beneficiul societății noastre.

Europa reprezintă o punte către inovație, colaborare și progres, iar prin aderarea noastră, putem contribui la creșterea și dezvoltarea acesteia.

Vă așteptăm cu nerăbdare să vă alăturați nouă la Adunarea Națională de Aderare la Uniunea Europeană, unde putem construi împreună viitorul nostru în Europa științei.

 

Președintele Societății Chimiștilor din Republica Moldova,    

Acad. Prof. Gheorghe DUCA

© Copyright 2021 – 2023
Elaborat de Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale