Laureații Premiului Nobel pentru anul 2022

15.10.2022

Între anii 1901 și 2022, Premiile Nobel și Premiul Sveriges Riksbank pentru Științe Economice în memoria lui Alfred Nobel au fost acordate de 615 ori pentru 989 de persoane și organizații. Pentru unii Premiul Nobel a fost acordat de mai multe ori, aceasta înseamnă un total de 954 de persoane și 27 de organizații.

Suma atribuită pentru fiecare Premiu Nobel este de 10 milioane de coroane suedeze, echivalentul la ora actuală a 910.000 Euro. În cazul în care sunt mai mulți premiați, suma se împarte între aceștia.

 

Premiul Nobel pentru Chimie 2022 a fost acordat profesorilor Carolyn R. Bertozzi (Statele Unite), Morten Meldal (Danemarca) și K. Barry Sharpless (Statele Unite) „pentru dezvoltarea chimiei click și a chimiei bioortogonale”.

 

Premiul Nobel pentru Fizică 2022 a fost acordat savanților Alain Aspect (Franța), John F. Clauser (Statele Unite) și Anton Zeilinger (Austria) „pentru experimentele cu fotoni interconectați, stabilind încălcarea inegalităților Bell și pionierat în știința informației cuantice”.

 

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină 2022 a fost acordat suedezului Svante Pääbo „pentru descoperirile sale privind genomul homininilor dispăruți și evoluția umană”.

 

Premiul Nobel pentru Literatură 2022 a fost acordat doamnei Annie Ernaux (Franța) „pentru curajul și acuitatea clinică cu care descoperă rădăcinile, înstrăinările și constrângerile colective ale memoriei personale”.

 

Premiul Nobel pentru Pace 2022 a fost acordat avocatului pentru drepturile omului din Belarus Ales Bialiatski, organizației ruse pentru drepturile omului „Memorial” și organizației ucrainene pentru drepturile omului „Centrul pentru Libertăți Civile”.

 

Premiul Sveriges Riksbank pentru Științe Economice în memoria lui Alfred Nobel 2022 a fost acordat lui Ben S. Bernanke (Statele Unite), Douglas W. Diamond (Statele Unite) și Philip H. Dybvig (Statele Unite) „pentru cercetarea băncilor și a crizelor financiare”.

 

Fundația Nobel este o instituție privată înființată în 1900, pe baza testamentului lui Alfred Nobel. Principala sarcină este de a gestiona bunurile puse la dispoziție prin testament, precum și proprietatea intelectuală legată de Premiul Nobel care s-a dezvoltat de-a lungul anilor.

La 27 noiembrie 1895, Alfred Nobel și-a semnat ultimul testament, donând cea mai mare parte a averii sale unei serii de premii în domeniile Fizică, Chimie, Fiziologie sau Medicină, Literatură și Pace – Premiile Nobel. În 1968, Sveriges Riksbank (banca centrală a Suediei) a înființat Premiul Sveriges Riksbank în științe economice în memoria lui Alfred Nobel.

Sursa: https://www.nobelprize.org/prizes/lists/all-nobel-prizes/ 

© Copyright 2021 – 2024
Elaborat de Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale