Participarea colaboratorilor IGS la Școala Internațională de Seismologie ”Metode moderne de prelucrare și interpretare a datelor seismice”

20.12.2021

În perioada 10-15 septembrie 2018 Institutul de Geologie și Seismologie a participat la activitățile Școlii Internaționale de Seismologie ”Metode moderne de prelucrare și interpretare a datelor seismice”. Evenimentul a avut loc în Dushanbe, Republica Tadjikistan, și a fost organizat de Centrul de cercetare ”Serviciul Geofizic Unic al Academiei Ruse de Științe” (Federația Rusă), în colaborare cu Serviciul Geofizic al Republicii Tadjikistan și Institutul de Geologie, Construcții Seismo-rezistente și Seismologie al Republicii Tadjikistan.

IGS a fost reprezentat de dr. Igor Nicoara - directorul IGS, dr. hab. Rașid Burtiev - șef laborator, Ion Ilieș - Șeful Centrului de Seismologie Experimentală al Institutului de Geologie și Seismologie al AȘM, Sergiu Troian - doctorand, cercetător științific.

În cadrul evenimentului au fost abordate numeroase subiecte ce țin de monitorizarea continuă a focarelor seismice, metode moderne de colectare, stocare și prelucrare a datelor monitorizării seismice, precum și strategii de reducere a riscului în zonele expuse pericolului seismic. Dr. Igor Nicoară a prezentat în cadrul ședinței plenare metodele și instrumentele de monitorizare seismică de care dispune IGS, și în special experiența de monitorizare comună a focarului Vrancea cu INFP România. De asemenea la una dintre sesiuni domnul dr. hab. Rașid Burtiev a prezentat raport în domeniul metodelor probabilistice de evaluare a riscului seismic.

Printre prezentările și rapoartele conferinței au fost organizate numeroase activități pentru participanți, printre care se numără tradiționalul concurs de cunoștințe generale (ГеоВикторина), campionat de fotbal și o vizită la renumitul baraj Nurek (galerie foto)

Școala Internațională de Seismologie, care se află la cea de-a XIII-a ediție, are drept scop consolidarea relațiilor și sporirea colaborării dintre instituțiile de resort din spațiul CSI, care să rezulte în reducerea riscului seismic în zonă.

Sursa:

© Copyright 2021 – 2024
Elaborat de Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale